phone   Azonnali szállítási ügyintézők         
+36 70 770 0707
8:00-17:45
molnarkocsi

 Gyűjtő rendelések esetén    

futarszolgalat.hu 

Iroda, vevőszolgálat:

E-mail: info@futar.hu

1183 Budapest, Gyömrői út 91.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK (GYIK)

Futárszolgálatokról általában

Futárszolgálat (saját meghatározás) = csomagtovábbítási szolgáltatás illetve szállítás vagy szállítmányozás a megrendelő igényéhez illeszkedő (általában gyors) kézbesítési idővel. 
Futár = futárszolgálati vállalkozó vagy alkalmazott. Tevékenységei: küldemény felvétel, - szállítás, - kézbesítés, papíralapú dokumentációk kezelése vagy elektronikus adatgyűjtő használata, pénzkezelés.
Engedélyeztetés = a postai szolgáltatásokról szóló 2012. évi CLIX. törvény alapján az NMHH által adott engedély a postai és az azt helyettesítő tevékenységek végzésére.


Futárszolgálati megoldások – saját felosztásban három (távolsági vagy idő szerinti) fő csoportok

A. Azonnali- (így is ismerheted lokális- / napon belüli / budapesti) futárszolgálat

Legrégebbi futártevékenység. A küldeményt a feladótól a címzettig közvetlen szállítással egy futár szállítja. A szolgáltató egy (nagyobb) településen és környékén vállal nagyon gyors, maximum pár órán belüli kézbesítést. Magyarországon a nemzetközi gyakorlattól eltérően sokan használják az expressz kifejezést is.
Jellemzők: gyors (1-24 óra) és pontos megoldás. A futár a küldeményért személyesen felelős. A FUTAR.HU ezt a szolgáltatást teljes folyamatában on-line megoldással kezeli. A futár minden rendelési adatot a feladattal együtt azonnal írásban megkap. A megrendelő küldeménye minden állapotváltozásról az adatbázis-bejegyzéssel egy időben email üzenetben értesül.
Az árazás a piaci szereplőknél három féle lehet. Fix díjas, (légvonalban mért) távolság alapú, zónás (kerületi bontásban). Az árat a küldemény mérete, pontosabban a szállításához szükséges jármű mérete - kerékpártól a furgonig terjedő skálán – befolyásolja. Extra díjként általában csak a 10 perc utáni várakozást számolják fel a szolgáltatók. A FUTAR.HU a várakozást külön igazoltatja.

B. Belföldi gyűjtő szolgáltatások

Jellemzők: Általában 2 maximum 3 munkanapos szolgáltatások, többségében 40 kg alatti küldemények kezelése, első napon felvétel következő munkanapon kézbesítés. Közben több futár, esetleg több raktár, (átrakó állomás, depó) is részt vesz a szállításban. Csomagolásként ebben a szolgáltatásban leginkább a vastag karton felel meg a tömeges árukezelés, a többszörös átrakás az áruk egymásra halmozása körülményeinek.
Az árazás alapvetően súly/tömeg alapú, amelybe a könnyű és nagyméretű áruknál térfogati súlyegyenértéket kombinálnak a szolgáltatók. Extra díjak pl. utánvétkezelés, okmány-visszaforgatás, értesítések.

C. Nemzetközi gyűjtő szolgáltatások

Jellemzők: 1-14 munkanapos szolgáltatás a világ szinte minden országába a vám és nemzetközi jogszabályok korlátozásaival összhangban. A helyi futárszolgálat általában csak a szállítás egy részét végzi, a többit nemzetközi partnerszolgáltatókon keresztül látja el. Csomagolásként ebben a szolgáltatás típusnál is a vastag karton ajánlható.

1. Mikor lehet rendelést leadni?

Munkanapokon reggel 08.00 - 18.00-ig. Internetes és fax rendelés 7x24 órában. A diszpécser reggel 8-kor dolgozza fel a munkaidőn kívül érkezett megrendeléseket. Gyakran teljesítünk megbízásokat munkaidőn kívül, ezeket előre le kell egyeztetni. Ügyeleti telefonon (+36-70-770-07-07).

2. Vidékre is szállítanak? / Külföldre is szállítanak?

Természetesen, a Nemzeti Hírközlési és Médiahatóság Hivatala engedélyével engedélyezte a FUTAR.HU Logisztikai Kft. részére a belföldi és a nemzetközi szolgáltatásokat.

3. Mekkora és milyen tömegű küldemény szállítását vállalják?

A megrendelésnél kérjük mindig adja meg a csomag méreteit és sulyát/tömegét. A teljesítő járművet a rendelésnél kiválaszthatja. Az árazás a jármű és a tömeg alapján kerül meghatározásra.

Kerékpár és motorkerékpár: mérethatár normál hátizsák, tömeg 3 kg-ig.
Személyautó: méret 60x60x90 cm, 100 kg-ig.
Puttonyos: méret 60x80x100 cm, 350 kg-ig.
Furgon: méret 140x140x320 cm, 1500 kg-ig.
Eltérő méretű és tömegű szállítást előzetes egyeztetés után vállalunk.

4. Miket szállítanak?

Próbálunk minden megkeresésre megoldást találni.
Csak példaként: Ajándék, DVD, CD, (nem vágott) autó alkatrész, virág, film, szendvics, kis csomag, web áruházi rendelés, dokumentum, levél, rendezvény jegy, újság, folyóirat, könyv, hardver, szoftver, nyomtató kellékanyag, toner, kazetta, papír, fotó, térkép, irat, játék, mobiltelefon, kulcs, kép, ruhanemű, sportfelszerelés, plakát, névjegy, bor, étel, ital, stb.

Általában nem vállaljuk a szállításból kízárt termékeket és bútorok szállítását. Kerékpárt kartondobozban és motorkerékpárt kalodában tudjuk elszállítani. Csomagolatlan és szennyezett termékeket, főleg gyűjtő szolgáltatásokabn szintén nem tudunk szállítani. Lásd még a következő két pontot is.

5. Csomagolás milyen legyen?
A küldeményeket a jellegének megfelelően kell becsomagolni (pl. hullámkarton, kartondoboz, nejlon fólia, kaloda). Kerékpárt csak teljesen zárt "dobozolt" csomagolásban szállítunk. A csomagolás teljes mértékben fedje be a küldeményt és legyen zárt.
Törékeny termékeket jelölje a csomagoláson és lehetőleg használjon valamilyen töltőanyagot is.
Az egy címre küldött csomagokat sorszámokkal kell ellátni pl. 3/1, 3/2, 3/3.

Csomagolás vagy címzés miatti kizárások:
- nem kielégítő módon csomagolt áruk,
- összepántolt csomagok,
- romlandó, fertőző, undort keltő áruk,
- folyékony, könnyen szétfolyó anyagok,
- postafiókra címzett küldemények,
- hűtve, fűtve szállítandó, hőmérséklet-érzékeny áruk.

6. Mik a szállításból kizárt tárgyak?

Kábítószerek, hallucinogének, szúró-, vágó- és lőfegyver, lőszer, robbanószer, gyúlékony anyag (például: üzemanyagok, benzin, gázolaj, fűtőolaj, folyékony gáz), mérgező, maró vagy egyéb veszélyes vegyi anyag, orvosi-, műszaki- és egyéb gázok, emberi élet veszélyeztetésére, kioltására alkalmas eszközök, közbiztonságra különösen veszélyes anyagok, tárgyak, eszközök, radioaktív anyagok, romlandó élelmiszerek, gyorsfagyasztott élelmiszerek, élő állat, értékpapír, nemesfémek, drágakövek, minden egyéb olyan tárgyat, anyagot, dokumentációt, iratot amely vélhetően veszélyezteti az embereket, környezetet, közbiztonságot, az állambiztonságot, a futárszolgálat eszközeit, alkalmazottait, illetve, azok járműveit.


7. Mennyi idő múlva érkezik a futár és mikor kapja meg a címzett a küldeményt?

A szolgáltatástól függ. A rendelésfelvevők a megrendeléskor a következő információk alapján a napon belüli szolgáltatásoknál pontos választ tudnak adni;

- indulási cím és érkezési cím helye,
- a futárok pillanatnyi helye,
- a küldemény mérete illetve a futárok elfoglaltsága alapján motorral vagy autóval teljesítjük a megbízást,
- a közlekedési és az időjárási viszonyok.

8. Hogyan tudok fizetni?

Fizethet-e a címzett, vagy harmadik fél?
Természetesen mindkét eset lehetséges, készpénzben vagy átutalással.

Belföldi gyűjtőnél a feladó csak utalással tudja kiegyenlíteni a számlánkat.

9. Mit jelent a körfuvar?

Tíz vagy több cím egyidejű megadását.

10. Szerződés kötésnél mit vállal a megbízó?

Gyakorlatilag semmit, ezzel szemben az igényeihez igazított speciális szolgáltatásokat és kedvezményeket kínálunk. Ügyeit a szerződött partner az interneten intézheti, utánvétjeit követheti. Kétféle fizetési lehetőséget kínálunk. Új ügyfeleknél a készpénzes fizetést részesítjük előnyben, de rendszeres megrendelőknek havonta, átutalásos fizetési móddal számlázunk. A havi számlázásnál az engedményeket is levonjuk. 

11. Rendelkeznek-e engedéllyel?

Természetesen a Nemzeti Hírközlési és média Hatóság weboldalán lekérdezhető, regisztrált szolgáltatók vagyunk.

12. Biztosítva van a szállítás?

Igen minden szállítmányunk 50.000,- forintra van biztosítva.

13. Kinek kell megcímeznie a csomagot? 

A csomagolt küldeményt mindig a feladó címezi meg. 

14. A csomagban egy meglepetés-születésnapi ajándékot szeretnék eljuttatni, szeretném, ha a csomagon nem lenne megjelölve a feladó. Lehetséges ez?

Megoldható, a feladó ebben az esetben vagy a FUTAR.HU, vagy beírjuk, hogy a feladó kérésére bizalmas adat.

15. Mi történik a csomaggal akkor, ha éppen a megadott szállítási címen a kézbesítéskor nem tartózkodik otthon senki?

Mindig kérünk telefonszámot a címzetthez. Megpróbáljuk telefonon elérni. Hagyunk üzenetet, ha van elérhető postaláda. Másnap újra szállítjuk. A feladót értesítjük. Végső esetben visszaküldjük a küldeményt a feladónak, ennek díja az eredeti díj 50%-a.

16. Valamilyen módon tudják nekem jelezni, hogy a csomagot a kedvezményezett rendben átvette?

A szerződőtt ügyfelek követhetik a küldeményüket az interneten. Általában csak azt jelezzük, ha nem sikerül a kézbesítés. Érdeklődhet nálunk telefonon vagy értesítjük egyedi módon.

17. Nemzetközi szállítások rövidítéseiről és a paritásokról kérek információt. 

Általunk is gyakran alkalmazott nemzetközi rövidítések:

CEP - Courier - Express - Parcel – A futárszolgálati iparág jellemző szolgáltatásainak angol megfelelője. A futár mint azonnali megoldás,  – expressz – csomag

POD – Proof of delivery - nemzetközi kereskedelemi kifejezés az aláírással igazolt kézbesítési dokumentumra

Paritások:

Incoterms 2000: az ICC (Nemzetközi Kereskedelmi Kamara) a fuvarparitás szabályozására kialakult szerződéses kikötéseket összegyűjtötte, értelmezte, és ajánlás jelleggel közzé tette. Alkalmazása a szerződésben a felek kötelezettségeire nézve számos kérdés megválaszolását egyszerűbbé teszi. Az Incoterms 2000 a 13 klauzulát 4 kategóriába rendezi, úgy hogy hasonló természetűek kerüljenek egy kategóriába. Minden esetben az eladó feladata az áru  fuvarozási körülményeknek megfelelő csomagolása és megfelelő jelölése. Az EXW-től eltekintve a kivitel okmányok beszerzése szintén az eladót terheli.

„E” klauzulák: Eladó számára minimális kötelezettség. Az árut saját területén a vevő rendelkezésére bocsássa.

EXW

Ex Works / Üzemből

Költség és kockázat telephelytől a vevőt terheli, import esetén a fuvardíj és egyéb költség a vámértéket növeli.

„F” klauzulák: Induló klauzulák, az eladó a vevő fuvarozójának a rendelkezésére bocsátja az árut, akivel a vevő szerződik saját költségére.

FAS

Free Alongside Ship / Költségmentesen a hajó oldalához

Költség és kockázat az árunak a hajó hosszanti oldalához leszállítva az eladót terheli, import esetén a fuvardíj és egyéb költség a vámértéket növeli

FCA

Free Carrier / Költségmentesen a fuvarozónak

Első fuvarozónak való átadástól a költség és a kockázat a vevőt terheli, import esetén a fuvardíj és egyéb költség a vámértéket növeli

FOB

Free on Board  / Költségmentesen a hajón

Költség és kockázat az elhajózási kikötőben való berakástól (az áru hajókorláton való átemelésétől) a vevőt terheli, import esetén a fuvardíj és egyéb költség a vámértéket növeli

„C” klauzulák: Induló, kétpontos klauzulák (költség és kockázat különböző helyen kerülnek át). Az eladó gondoskodik a fuvarozóról és a fuvarozási szerződés megkötéséről, az árut a fuvarozónak átadja, és viseli a költségeket a megnevezett rendeltetési helyig, a kockázatot azonban a fuvarozónak történő átadástól a vevő viseli.

CFR

Cost and Freight / Költség és fuvardíj megnevezett rendeltetési kikötő

A költség a rendeltetési kikötőig az eladót, kockázat az indulástól (az áru hajókorláton való átemelésétől) a vevőt terheli, kockázati költség vámértéket növeli

CIF

Cost Insurance Freight / Költség, biztosítás és fuvardíj

Költség és biztosítás a rendeltetési kikötőig az eladót

CIP

Carriage and Insurance paid to / Fuvarozás és biztosítás fizetve …-ig

Költség és biztosítása a megnevezett rendeltetési helyig az eladót, kockázat az első fuvarozónak való átadástól a vevőt terheli

CPT

Carriage paid to / Fuvarozás fizetve …..-ig

Költség a megnevezett rendeltetési helyig az eladót, kockázat az első fuvarozónak való átadástól a vevőt terheli, kockázati költség a vámértéket növeli

„D” klauzulák: Érkező klauzulák. Az eladó feladata, hogy az árut a megállapodott rendeltetési hely szerinti országhatárra, vagy országon belüli területre eljuttassa.

DAF

Deliver at Frontier / Határra szállítva

Költség és a kockázat a megnevezett országhatár valamely pontjáig az eladót terheli (ha magyar határ, akkor a vámértéket nem növeli)

DDP

Delivered Duty Paid /Vámfizetéssel leszállítva

Költség és kockázat, illetve a felmerülő vám, adó és egyéb költségek a megnevezett rendeltetési helyig

DDU

Delivered Duty Unpaid /Vámfizetés nélkül leszállítva

A költség és kockázat a megnevezett rendeltetési állomásig az eladót terheli, de nem tartalmazza a felmerülő vám, adó és egyéb költségeket

DEQ

Delivered Ex Quay / Rakparton átadva

A költség és kockázat az áru rendeltetési kikötőben, a rakparton történő átadásától a vevőt terheli

DES

Delivered Ex Ship / Hajóról szállítva megnevezett rendeltetési kikötő

A költség a rendeltetési kikötőig az eladót terheli, vámértéket nem növeli

Hírlevél

Linkek

Az általunk hasznosnak ítélt linkek gyűjteményét találja itt.

Letöltések

Letölthető dokumentumainkat ezen a linken találja. (Pro-forma számla, megbízási szerződés, rakománylista mintái, előminősítő levél)

Referenciák